Prehabilitacja: nowe możliwości i wyzwania po pandemii COVID-19. Przegląd narracyjny.

P. Zarzeczny , T. Szewczyk

Wprowadzenie: Prehabilitacja to kompleksowy proces przygotowujący pacjentów do leczenia onkologicznego lub chirurgicznego, oparty na czterech głównych filarach: opiece żywieniowej, poprawie kondycji fizycznej, wsparciu psychologicznym i rezygnacji z nałogów. Pandemia COVID-19 znacząco zakłóciła funkcjonowanie systemów opieki zdrowotnej, prowadząc do rozległej izolacji społecznej oraz zmian w organizacji placówek medycznych, w tym poradni ambulatoryjnych.

Cel: Głównym celem artykułu jest zbadanie wpływu pandemii COVID-19 na możliwość korzystania z prehabilitacji u pacjentów poddawanych leczeniu chirurgicznemu. Celem wtórnym jest zidentyfikowanie wyzwań związanych z koncepcją prehabilitacji w okresie pandemii oraz możliwości adaptacji do lokalnych protokołów opieki zdrowotnej w okresie postpandemicznym.

Materiał i metody: Przeprowadzono celowy przegląd literatury w pięciu bazach danych, używając formuły „prehabilitation AND COVID-19”, obejmujący artykuły opublikowane w okresie od stycznia 2020 do kwietnia 2024. Kryteria włączenia obejmowały randomizowane badania kliniczne, przeglądy systematyczne i metaanalizy dotyczące prehabilitacji pacjentów zakwalifikowanych do leczenia chirurgicznego.

Wyniki: W wyniku zastosowanych kryteriów wyszukiwania wybrano do analizy 13 prac: 2 randomizowane badania kliniczne, 1 przegląd systematyczny połączony z metaanalizą oraz 10 artykułów przeglądowych. Analiza treści tych prac wykazała, że pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na formę prehabilitacji, wymuszając konieczność stosowania rozwiązań telemedycznych. Dzięki tym rozwiązaniom prehabilitacja okazała się wysoce skuteczna.

Wnioski: Prehabilitacja, jako istotny zabieg przedoperacyjny, odgrywa kluczową rolę w redukcji ryzyka powikłań oraz poprawie wyników leczenia. Cele te można osiągnąć poprzez konsultacje ambulatoryjne i zdalne programy szkoleniowe. Ważne jest standaryzowanie opieki prehabilitacyjnej w celu zapewnienia optymalnej skuteczności

Źródło : https://medicalsciencepulse.com/resources/html/article/details?id=623924&language=en